Jacob Bos

Beweging is op dit moment het thema in Jacob Bos zijn werk. “Er is niets dat stilstaat. Alles gebeurt in golven, rimpelingen, vloeiende lijnen, stromen. Een beeld is op zichzelf statisch. Het mysterie is dat een kunstenaar door gebruik van materiaal en vorm dat beeld tot beweging kan brengen. Dat is wat mij bezighoudt en fascineert.”

Met gebruikmaking van zeer eenvoudige strookjes glas probeert Jacob op eigen wijze de beweging weer te geven. “Glas is een prachtig materiaal waarvan veel mensen de fantastische eigenschappen vaak niet kennen. Het is een heel hard materiaal, maar ook kwetsbaar. Het lijkt stijf en toch kun je er alle vormen mee maken die je wilt. Glas biedt zoveel mogelijkheden”. Voor de sculpturen die hij op dit moment maak, gebruikt hij de vlakglasverlijmingstechniek: al zijn beelden zijn opgebouwd uit minuscule bouwdeeltjes, glasstroken, stukjes, soms nog kleiner dan een vierkante centimeter. Door lassen aan te brengen met een speciale UV-lijm vormen ze één geheel.

Deze techniek is in basis heel eenvoudig, maar de uitwerking vereist heel wat: elk strookje moet op maat gesneden worden en gepolijst. Dan pas kan hij ze aan elkaar lassen. Elke las moet dertig seconden drogen.... www.jaccobbos.kunstinzicht.nl