Janneke Makkink

Janneke Makkink

Al jaren is Janneke geïntrigeerd door de vele vormen van verlaten industriële gebouwen. Voormalige mijngebieden zoals in Cornwall, Ruhrgebied en België zijn ware eldorado's voor haar. Zij bezoekt deze gebieden graag om nieuwe ideeën op te doen. Ook de boeken met duizenden foto's van het fotografen-echtpaar Becher bieden haar haast een oneindige bron van inspiratie.

Janneke bouwt niet de fabrieken na, maar pakt elementen, die kenmerkend zijn voor de industriële gebouwen. Je kan hierbij denken aan schoorstenen, sheddaken, steunberen, poorten, trappen. De keramische objecten variëren van duidelijk herkenbare fabrieken tot stilistisch strak weergegeven gebouwen.

Door de objecten deels te glazuren krijgen deze een bijzonder effect mee. Dat wordt nog versterkt door de plakken klei zo aan elkaar te verbinden dat het gebouw vanuit een ander perspectief zichtbaar wordt. Door het gebruik van perspectief en door dat niet alles is uitgewerkt, ontstaat een nieuwe vorm, die alleen nog maar verwijst naar de werkelijkheid.

www.huisvanklei.nl