Lotte Teussink

Lotte Teussink houdt van de donkere kant van dingen, en in haar schilderijen vindt ze altijd een weg richting melancholie en eenzaamheid. “Ik hou ervan om alleen te zijn, om tot rust te komen en mijn gedachten, emoties, plannen, en wat nog meer, op een rijtje te krijgen”. In haar schilderijen zie je vaak figuren met grote ogen, die je wezenloos aankijken. Het is moeilijk te zeggen of deze figuren echt iets zien, of dat ze eerder naar binnen gericht zijn, zich verwonderend over dingen. Zij zijn volwassen, maar met een kinderlijke onschuld en angst voor het onbekende.

Al vanaf dat ze kind was heeft Lotte een fascinatie voor fantasie en fictie. Ze keek einderloos naar The Neverending Story en The Dark Chrystal. Op latere leeftijd werden haar interesses donkerder en luguberder. Tegenwoordig combineert Lotte deze herinneringen: een kinderlijke fantasie met een volwassen zorgelijkheid en een hint van 'gothic'. In ieder geval is verbeelding het belangrijkste gegeven in haar schilderijen.

“Mijn werk is een mix van pop surrealisme en lowbrow (vooral populair in de VS en Azië), volkskunst en naïeve kunst. Verweven met een gevoel van melancholie, nostalgie, maar ook humor. Felle patronen, grote ogen en een harmonieus gebruik van kleur en compositie zijn een herkenbaar handelsmerk van mij.

Technisch gezien gebruik ik een mix van materialen: olieverf is wat ik het liefst gebruik, maar ik gebruik ook vaak acrylverf in verschillende transparante lagen voor de achtergrond. Dat droogt sneller dan olieverf, waardoor ik in de flow kan blijven. Soms gebruik ik ook houtskool en inkt.

www.lotteteussink.nl