Marlen van Dop

Zo lang Marlen van Dop zich kan herinneren wordt ze heel blij van het zelf maken van dingen met haar handen. “Sinds 2008 focus ik me helemaal op klei. Omdat ik véél meer over klei wilde leren begon ik in 2011 aan de Opleiding Keramische Technieken aan de SBB te Gouda (examen 2014)”.

Klei, een natuurlijk product van ontzagwekkende erosieprocessen: van rots, naar steen, naar kiezel, naar zand en kleideeltjes. Marlen houdt van het feit dat aarde, lucht, water en vuur, de vier elementen, samenwerken om losse deeltjes aarde tot steenhard materiaal te transformeren. Klei komt door haar handen en verbeelding tot leven. Een uitdagend en technisch proces, er kan veel fout gaan. Er is kennis en ervaring nodig om alles tot een goed einde te brengen. De afwerking van een object is voor Marlen heel belangrijk. Ze is niet snel tevreden. In die fase geeft ze er door dagenlang geconcentreerd afwerken het uiterlijk aan dat ze in mijn hoofd heeft. “Dat zijn mijn finest-hours”. Vaak ziet ze in de eindfase alweer een nieuw object opdoemen. Zo levert elk object weer een goede basis voor een volgend werk.

Marlen is geboeid door organische vormen met een repeterende structuur of vorm. Dit vind je bijvoorbeeld bij zaden, schelpen en fossielen. Hierdoor laat ze zich graag inspireren. De vormen die ze maakt uit klei zal je nooit zo in de natuur aantreffen want tijdens het maakproces vormt zich altijd iets unieks.

www.marlenvandop.nl