Nora van Klingeren

Nora van Klingeren

Nora van Klingeren vindt vilten een magisch proces. Ze maakt haar vilt zelf en verwerkt hierin stukken met door haarzelf met zeefdruk bedrukte zijde. Ze doet een deel van het proces met de hand en een deel met de viltmachine. Ze werkt met bewerkte en onbewerkte wol, zoals van het Scottish Black Face of het Wenseleydale schaap. De bewerkte en reeds geverfde wol is meestal zachte Merino wol.

Bij de vrije academie heeft ze nog een aantal jaren keramiek lessen gevolgd. “Het mooie van klei is dat zolang het niet gebakken is je er water over heen kunt gooien en er mee verder kunt. Maar het had ook zijn beperkingen; ik hou wel een beetje van groot werken, dan moest ik met ondersteuning werken en had ik een grotere oven nodig. Toen ben ik 2 jaar gaan lassen bij de vrije academie, ik hou van staal. Ik had ook een idee voor een lijn van vrolijke herensokken. Daardoor stuitte ik op het vilt. Ik ben toen een cursus vilten gaan doen, dat vond ik zo’n leuk proces dat ik daar mee verder ben gegaan. Vilten is een magisch proces. Ik vind de structuur van stof ook mooi en dat je het met zijde kunt combineren. Ik sluit niet uit dat ik staal en vilt in de toekomst ga combineren”.

Nora is oorspronkelijk opgeleid als architect. Haar opleiding bouwkunde komt zeker voor werken in opdracht van pas. “Ik kijk in het huis naar de lijnen, wat goed past in het interieur, naar vormen en verhoudingen. Dus ik ben deels autodidact, maar neem ook deels bagage mee. Mijn zijde leverancier zegt wel eens, ik kan wel zien dat je niet uit de textielhoek komt. Mensen die uit die hoek komen, zien het meer als een eigen product, terwijl het voor mij meer een middel is om uitdrukking te geven aan waar ik mee bezig ben. Bij textielmensen gaat het nog net iets meer om de structuur van het materiaal. Ik wil meer in de kunsthoek zitten dan in de textielhoek”.

www.noravanklingeren.nl