Rob Koot

Rob Koot (1957) schildert zijn vrije werk op doek, in grote of afwijkende formaten. Hij gebruikt zowel acrylverf als olieverf. Daarnaast maakt Rob Koot toegepast werk, zoals muurschilderingen (binnen en buiten), decors, affiches, en cartoons.

Rob deed in 1981 eindexamen vrije richting schilderen aan de kunstvakopleiding AKI te Enschede. Zijn leermeesters waren Reinier Lucassen en Alphons Freymuth; beiden zijn in Nederland gezichtsbepalend geweest voor de Nieuwe Figuratie. Daarnaast heeft Rob tijdens zijn opleiding kennis gemaakt met Roger Raveel en Theo Wolvecamp.

Rob exposeert zelden. Naast veel particuliere aankopen heeft onder meer het Groninger museum drie werken van hem in bezit.

Veel schilderijen van Rob kun je zien als ware strijdtonelen, opgebouwd uit non-figuratieve en figuratieve elementen. Figuratieve objecten zoals ogen, monden, vlammen, wolken, drietanden, boemerangs, komen regelmatig in geabstraheerde vorm in zijn werken terug. Deze archetypische symbolen roepen vaak associaties op met een mystiek en ver verleden. De geometrische elementen daarentegen doen dat absoluut niet. Zij doen eerder denken aan de constructivistische werken uit het begin van deze eeuw. Gezichten daarentegen blijven herkenbaar. Hoofden en gezichten, maar ook handen en vingers in zijn latere werk, zijn in een vorm weergegeven die sterke verwantschap vertoont met striptekeningen of graffity.

Op de meeste schilderijen is een verhaal te beleven, waarbij twee of drie entiteiten strijden om de overwinning. Meestal echter zijn zij gedoemd om in een eeuwig gevecht te blijven. Binnen de composities vind echter nog meer strijd plaats. Felle kleuren staan tegenover sobere kleuren. Biomorfe en geometrische vormen beconcurreren elkaar. Gladde verfoppervlakten gaan samen met pasteuze verflagen. Ook de aloude vete tussen lijn en kleur laait weer op.

Rob Koot confronteert binnen zijn composities allerlei antipolen met elkaar. Deze vormen tezamen een harmonieus geheel. Echter, wel met explosieve ladingen ... en dat brengt heel wat boeiende spanningen teweeg.

http://home.kpn.nl/robkoot