Ron Galsbeek

Ron Glasbeek (1952) studeerde in 1976 af aan Academie Minerva in Groningen.

Hij is werkzaam als beeldend kunstenaar, muzikant en creatief producent. Sinds 2013 is Ron bezig met het exposeren van 'Berookte Beelden' in diverse steden in Nederland en Europa en werkt hij onder de noemer '& Verder' aan een vervolg.

Berookte Beelden is oorspronkelijk de titel van een roman van Roma- schrijver Menyhért Lakatos uit 1975, waarin hij op magisch-realistische wijze zijn jeugd beschrijft in het vooroorlogse Hongarije. Door het lezen van dit boek en een aantal ontmoetingen met ‘zigeuners’ raakte Ron geboeid door het ‘vreemde’ volk dat ook in Nederland leeft.

Zijn schilderijen laten een bitterzoet verhaal zien waarin de reislust en vrijheidsbehoefte van Sinti en Roma worden doorkruist door registratie, razzia’s en deportatie. De paradox van de vrije mens. Een thema dat drama in zich bergt en… schilderachtig is.

In Berookte Beelden is zowel de romantiek als de rauwe realiteit van de periode vlak voor en tijdens de 2e wereldoorlog te zien. De serie grisailles vervolgt met scènes uit het leven in een woonwagenkamp in de jaren vijftig/zestig en eindigt met een drietal portretten van ‘overlevers’ van de zigeunerholocaust; dit alles gezien door de ogen van een ‘Gadjo’.

www.ronglasbeek.com