Sophia de Vries

Sophia de Vries

​Sophia de Vries (Groningen 1968) studeerde af aan de Christelijke Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huygens te Kampen in 1993 (nu Artez Zwolle) op de afdeling Beeldhouwen en Monumentale Vormgeving.

Sophia werkt voornamelijk met metaal dat door verschillende technieken (lassen, smeden, koperslag) zijn vormen krijgt en werkt het af met koperslag en roet. Het groene patina ontstaat door een bewerking met verschillende zuren. Soms worden ook andere materialen gebruikt maar metaal heeft haar voorkeur vanwege de harde lijnen wat het object bijna tot een ruimtelijke tekening maakt. Vaak hebben de objecten wielen of staan ze op pootjes waardoor ze de indruk wekken ergens naar op weg te zijn. Ook zijn het vaak groepen die samen een verhaal vertellen.

Haar inspiratie haalt Sophia uit het landschap van bijvoorbeeld IJsland, Slowakije en Polen. Vervallen gebouwen, eenzame huizen, hutjes. “Ik ben op zoek naar monumentaliteit. Kleine werken worden groot, nemen een ruimte in. Het harde lijnenspel en de duidelijke vorm van het staal werken daaraan mee”.

www.sophiadevries.nl