Tanja van Abbema

Tanja van Abbema (1969) volgde de opleiding Illustratieve Vormgeving aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Kampen, studeerde af in 1992 en is beeldend kunstenaar in Harlingen.

Terugkerend thema in het werk zijn de elementen, waardoor ze zich tijdens haar afstuderen al liet inspireren. Wat opvalt in het werk is het gebruik van structuur en materie. Zoals de toevoeging van roest en zand, wat het een natuurlijke en doorleefde uitstraling geeft, meestal vermengd met acrylverf, lijm of gips. Door het gebruik van o.a. collage wordt de gelaagdheid in het werk nog meer versterkt. Het is een vertaling van wat haar bezig houdt. En zo creëert ze haar eigen werkelijkheid. De lagen vertellen het verhaal van het leven, dat bestaat uit verandering. Niets blijft zoals het is. Het is als de stroom van de rivier die constant verandert.

De laatste jaren is ze zich steeds meer gaan toeleggen op het maken van objecten. Wat ze vindt op straat, bij zee en in de natuur is afgedankt materiaal waarin de tijd is af te lezen. Het materiaal, zoals stukken wrakhout, roestig ijzer en natuurlijk materiaal inspireert haar om de verbinding aan te gaan en het te vormen tot iets nieuws. De materialen vertellen een verhaal over tijd, de tijd die z'n sporen heeft achter gelaten op de huid en de vorm er heeft ingesleten. Het is vaak de eenvoud, de kleur, het kwetsbare en fragiele wat haar aanspreekt. Door de materialen op een nieuwe manier te verbinden geeft ze het een andere betekenis. Het is een organisch en intuïtief proces waarin de poëtische beelden ontstaan, met ruimte voor beweging, lichtheid en kwetsbaarheid.

www.tanjavanabbema.exto.nl